Älypuhelimet ovat mullistaneet ihmisten elämää monin tavoin. Ehkäpä suurin muutos älypuhelinten myötä on se, kuinka laajasti oman elämän taltioiminen on mahdollista. Siinä missä vielä hieman yli sata vuotta sitten ainut tapa tallentaa ympärillä näkyvät maisemat ikuisiksi ajoiksi oli niiden maalaaminen, on nykyään jokaisen taskussa älypuhelin, jonka avulla on mahdollista taltioida ympäristöä kuvin ja videoin lähes rajattomasti. Ihmiset julkaisevat päivittäin miljoonia kuvia sosiaaliseen mediaan ja visuaalisessa maailmassamme voikin olla helppo unohtaa valokuvataiteen merkitys.

Miten ammattivalokuvaajan räpsäyttämät kuvat eroavat tavallisesta kännykkäotoksesta?

Kun jokainen voi ottaa kuvia, miten voidaan erotella valokuvataide ja tavallinen arkiotos? Salaisuus piilee monenlaisissa seikoissa. Ensimmäinen askel on tietysti laatu: siinä missä kännykällä voi räpsiä kuvia mielin määrin, ei niiden laatu ylety läheskään samaan, kuin mitä ammattivalokuvaaja voi otoksillaan tarjota. Miltä kuulostaisi vaikkapa saada teetettyä tapetti omasta valokuvasta kotiin? Tämä on täysin mahdollista ammattivalokuvaajan kuvilla, jotka ovat niin hyvälaatuisia, että niitä voidaan suurentaa mielin määrin. Oma kännykkäkuva ei kuitenkaan veny juuri digimuotoa suuremmaksi, joten siitä on turha haaveilla teetettävän mitään sen suurempaa.

Sen lisäksi että valokuvaaja osaa hyödyntää parempilaatuista tekniikkaa, osaa hän myös ammattitaidollaan saada huomattavasti parempaa laatua aikaiseksi. Hän osaa asettaa lisävalaistuksen oikein, ohjata tai asettaa kohteen juuri oikeaan asentoon ja näkee jo paljaalla silmällä mahdolliset virheet. Kun tähän lisätään jälkikäsittely, saadaan aikaan täydellinen ja ammattimainen otos, jota voidaan hyvällä omallatunnolla kutsua taiteeksi.