Kotiin voi helposti suunnitella myös oman ateljeen, jossa saa rauhassa keskittyä omiin töihinsä, ilman häiriöitä. Oma ateljee ei välttämättä vaadi paljoakaan tilaa harrastusmuotoisena ja se on helppo rakentaa esimerkiksi erilliseen piharakennukseen tai ylimääräiseen huoneeseen. Ateljee ei välttämättä vaadi edes omaa huonetta, vaan se on mahdollista kyhätä sellaiseen osaan asuntoa, jossa taiteen tekeminen onnistuu hyvin. Pienellä rakentelulla tilasta tulee käytännöllinen ja esimerkiksi byggmax on hyvä vaihtoehto ateljeetarvikkeiden, kuten maalaustelineen hankintaan.

Valo on ateljeessa tärkeä

Yksi oman ateljeen tärkeimmistä ominaisuuksista on valo ja monet suosivatkin luonnonvaloa, joten ihanteellinen ateljee on tila, jossa on merkittävän suuri ikkuna tai lasiseinä. Luonnollisesti myös ilmansuunta vaikuttaa, ja mikäli ateljeen suunnittelee alusta asti itse, kannattaa pohtia tarkkaan missä suunnassa haluaa valon heijastuvan ja ottaa huomioon myös auringonpaisteen määrä eri vuorokauden aikoina.

Lasi-ikkunoissa tai lasiseinässä kannattaa myös huomioida se, että ne päästävät usein melkoisesti lämpöä karkuun ja voivat toisaalta kesällä olla kuumat, joten lämmityksestä ja viilennyksestä on ateljeen tiloissa huolehdittava. Tauluja ei myöskään maalauksen jälkeen kannata säilyttää aivan ikkunan vieressä sillä lämpötilan vaihtelut ja kertyvä kosteus voivat vaikuttaa maalin kuivumiseen ja kestävyyteen.

Lattia helposti puhdistettavaksi

Ateljeessa kannattaa suosia lattiaa, joka on helposti siivottavissa ja se on usein myös järkevää suojata erilaisilla kankailla ja papereilla estääkseen maalitahrojen syntymisen. Toisinaan tahroja kuitenkin tulee suojauksesta huolimatta ja silloin materiaalin helppo puhdistettavuus on eduksi.

Ei liikaa tavaraa

Ateljee täyttyy helposti erilaisilla tavaroilla, mutta usein tunnelma on kepeämpi ja vapaampi kun tavaraa ei ole liikaa. Tämä auttaa myös siinä, että taiteilijan ei tarvitse puikkelehtia maalaustelineiden lomassa, kompastella jakkaroihin ja vanhempiin tauluihin. Kannattaa siis järjestää jo valmiille töille erillinen säilytystila ja pitää ateljeessa ainoastaan tarvittavat eli esimerkiksi maalausteline, tarvittavat maalit ja tarvikkeet. Omassa ateljeessa on mahdollista maalata ja olla rauhassa juuri silloin kuin itse haluaa ja uppoutua omaan työhönsä, kun inspiraatio iskee.