Tunnetuimpien taideteoksien arvo nousee huimaa vauhtia vuosi vuodelta ja taidemarkkinoilla liikkuvat suuremmat summat kuin lähes millään muilla markkinoilla. Esimerkiksi vuonna 2019 ennen pandemiaa maailmanlaajuisten taidemarkkinoiden arvo oli 64 miljardia dollaria. Perinteisesti taidetta ostettiin ennen kaikkea gallerioissa, näyttelyissä, huutokaupoissa ja taiteen suurtapahtumissa kuten Art Baselissa, Lontoon Friezessä tai Venetsian Biennalessa, mikä rajoitti sitä, kuinka paljon tavallinen ihminen pystyi ostamaan taidetta. Mutta yhä suurempi osa taideostoksista tapahtuu nykyisin netissä, mikä tekee taiteeseen sijoittamisesta mahdollista myös niille, jotka eivät matkustele. Kuinka sitten päästä alkuun, jos taiteeseen sijoittaminen kiinnostaa?

Perusasiat taidemarkkinoista

Hyvä uutinen on se, että taidetta löytyy kaikista hintaluokista. Monet taiteilijat tienaavat huonosti töillään eivätkä pysty elättämään itseään pelkästään taiteella. Vastaavat taiteilijat saattavat olla äärettömän taitavia ja tuottaa todella hyviä töitä, mutta taiteen arvo ei ole pelkästään objektiivinen. Töiden arvo riippuu hyvin pitkälle taiteilijan profiilista, kuten kuinka tunnettu hän on, kuinka pitkä ura on takana, paljonko taiteilijalla on ollut näyttelyitä ja missä ja kuinka kansainvälisesti tunnustettu hän on. Nuoriin taiteilijoihin sijoittaminen on usein riski, mutta mahdolliset voitot voivat olla suurempia, jos kyseessä sattuukin olemaan seuraava Picasso. Taideteosten kohdalla on siis yhtä tärkeää perehtyä itse taideteokseen kuin taiteilijaan, joka sen loi.

Paljonko sijoittaa taiteeseen?

Paljonko kannattaa sijoittaa taiteeseen riippuu luonnollisesti monesta eri tekijästä. Ensinnäkin, kuinka paljon itsellä on pääomaa, jonka voi vapaasti sijoittaa? Kannattaa tiedostaa myös se, että kuten minkä tahansa investoinnin kohdalla, vaikka pääomaa ei ole, on aina mahdollista ottaa lainaa. Jos esimerkiksi matkoilla tai kirpputorilla löytää pilkkahinnalla taideteoksen, joka on selkeästi loistava sijoitus mutta sen hetken budjetin kannalta mahdottomuus, lainan otto on silloin hyvin järkevä teko. Nettisivuilla kuten Rahalaitos.fi voi vertailla eri tahojen lainatarjouksien lopullisia kustannuksia lainan maksuajasta riippuen.

Toisekseen, kuinka aktiivisesti haluaa olla osallisena taidekaupoissa? Kuten sijoittamisessa yleensäkin, taiteen ostossakin on kaksi ääripäätä: aktiivinen taiteella spekulointi, jossa sekä voittaa että häviää joten riskit ovat suuremmat, tai varmemmat mutta pienituottoisemmat sijoitukset, jossa taideteoksen hinnan nousua odotellaan useampia vuosikymmeniä. Kolmas tekijä liittyy läheisesti edelliseen: onko taiteeseen sijoittaminen pelkkä tapa ansaita rahaa vai intohimo tai rakas harrastus? Näiden kolmen tekijän yhdistelmät luovat hyvin erilaisia suosituksia sen suhteen, paljonko investoi suhteessa omaan pääomaan. Niiden, jotka eivät sinänsä välitä taiteesta sen kummemmin eivätkä halua seurata taidemarkkinoita, kannattaa sijoittaa jo paikkansa löytäneisiin, pikkuhiljaa arvoaan kohottaviin taiteilijoihin. Taiteella on aina myös historiallista arvoa, joten ajan myötä laadukkaiden töiden hinta yleensä nousee. Toisaalta taas taiteen harrastajat saattavat nauttia markkinoiden seuraamisesta ja siitä euforiasta, mikä tulee, jos on sattunut ajoissa löytämään taiteilijan, jonka urapolku nousee kovaa vauhtia ylöspäin. Ajan myötä harrastajat yleensä kehittävät hyvän silmän, jolla erottaa lahjakkuudet sekä erityisen laadukkaat teokset muiden joukosta.