Kaunis taideteos ansaitsee ympärilleen kehykset, jotka korostavat sen parhaita puolia ja saavat sen erottumaan seinää vasten. Ei ole mitenkään sattumaa, että markkinoilta löytyy valtavasti erilaisia kehysvaihtoehtoja eri paksuuksilla, materiaaleilla, väreillä ja tyyleillä. Oli kyseessä sitten maalaus, piirustus, juliste tai jokin muu taideteos, on tärkeää pyrkiä löytämään juuri kyseistä teosta parhaiten korostavat kehykset. Seuraavaksi tarkastellaan muutamia seikkoja, joihin on syytä kiinnittää huomiota taulun kehyksiä valittaessa.

Värien yhteensopivuus

Kodin sisustusta on helppo piristää värien avulla. Värin valinta on yksi tärkeimmistä seikoista kehystä valittaessa. Kyseessä voi yhtä hyvin olla joko yksinkertaisen mattamusta tai kirkkaanvärinen kehys, mutta tärkeintä valinnassa on se, että kehys sopii hyvin yhteen taideteoksen kanssa. Täydellinen väri ei välttämättä ole sävy sävyyn itse teoksen kanssa, vaan se voi olla yhtä lailla olla myös jotain aivan muuta ja korostaa sitä silti upeasti. Liian räikeä väriero voi kuitenkin viedä huomion itse teoksesta, joten turhan dramaattisia vaihtoehtoja on syytä välttää.

Monella tuntuu olevan se käsitys, että tummat kehykset korostavat vaaleaa teosta tuoden siihen terävyyttä. Tämä ei aina kuitenkaan pidä paikkaansa. Tummat kehykset korostavat teoksen tummempia osia, mikä saattaa viedä huomion teoksesta kokonaisuutena. Mikäli valinnan suhteen on epävarma, yllättävän usein luonnollinen puun väri tai metallinen sävy onkin kaikkein paras vaihtoehto taideteoksen kehystämiseen. Muun muassa laadukas Gallerix -verkkokauppa tarjoaa kauniita vaihtoehtoja kehysten suhteen, ja niiden hankinta on helppoa netistä.

Kehyksen tyyli

Kuvaa kehystettäessä on pyrittävä pitämään mielessä, mitä kehyksen avulla haluaa saavuttaa. Jos kyseessä on esimerkiksi öljy- tai akryylimaalaus, on niissä usein moniulotteisuutta ja yksityiskohtia jo itsessään. Tällöin on parasta valita kehys, joka ei vie liikaa huomiota pois teoksen yksityiskohdista. Nyrkkisääntönä tämäntyyppisille teoksille kannattaakin valita yksinkertainen kehys, joka antaa itse kanvaasin paistatella huomion keskipisteenä. Jos kyseessä on kuitenkin todella vanha tai vanhan tyylinen taideteos, voivat hyvin koristeelliset kehykset täydentää vanhaa tyyliä upeasti ajan henkeen sopien.

Jos kyseessä on paperille maalattu, piirretty tai painettu taideteos, ei siinä yleensä ole valmiiksi selkeää kehystä. Tällöin jälkeenpäin lisätyllä kehyksellä voidaan korostaa teoksen reunoja ja antaa sille ryhdikkyyttä sekä ylimääräistä suojaa. Usein julisteissa voidaankin leikitellä hieman rohkeammilla ja näyttävämmillä kehystyyleillä ilman, että siitä olisi haittaa itse teokselle – päin vastoin!

Useampia kehyksiä? Leikittele rohkeasti

Usein seinälle sijoitetaan enemmän kuin yksi taideteos, jolloin kokonaisuus muodostaa upean kollaasin. Vaikka järkeen käykin ajatus siitä, että kaikkien kehysten on oltava samanlaisia yhtenäisyyden takaamiseksi, ei tämä ole missään nimessä välttämätöntä. Sen sijaan että kehykset täsmäisivät keskeään, on monessa tilanteessa parempi ratkaisu keskittyä valitsemaan kunkin teoksen kohdalla juuri siihen sopivin kehys, joka korostaa sen parhaita puolia. Seinä voi näyttää upealta, vaikka siihen olisi ripustettu keskenään hyvinkin erilaisia kehysmalleja ja värejä.