Akryylivärit ovat varsin suosittuja harrastelijataitelijoiden keskuudessa monipuolisuutensa ansiosta. Niillä voi maalata paksuja, muhkeita kerroksia samaan tapaan kuin öljyväreillä. Akryyleja voi kuitenkin halutessaan ohentaa ja maalata niilllä vesivärien tapaan. Lisäksi akryylivärit mahdollistavat erilaisia tekniikoita, joiden toteuttaminen öljy- tai vesiväreillä ei ole siis mahdollista. Jos siis haluat luoda vaikkapa maalauksen kotisi seinälle omin kätösin, akryylivärit ovat hyvä vaihtoehto.

Akryylivärien hyviin puoliin kuuluu myös se, että ne kuivuvat todella nopeasti. Kuivuttuaan värit muodostavat yhtenäisen kalvon, eikä maalarin tarvitse huolehtia siitä, missä järjestyksessä hän värit kankaalle maalaa. Öljyväreillä maalatessa värien järjestys taas on tarkka. Vesiväristä poiketen taas akryyliväri kovettuu kuivuessaan pysyvästi, eli värit eivät sekoitu keskenään siinä vaiheessa, kun jo kuivuneen kerroksen päälle lähtee maalaamaan uutta kerrosta. Muun muassa tästä syystä akryylivärit ovat erityisen hyvä valinta taideharrastusta aloittelevalle. Ne sopivat kuitenkin myös erinoimasesti kokeneemman harrastelija tai ammattilaisenkin käyttöön. Akryylivärit ovat oiva valinta maalauksiin senkin vuoksi, etteivät ne ole taipuvaisia kellastumaan samaan tapaan kuin öljyvärit.

Akryyliväreillä maalaaminen on hyvin helppoa verrattessa juurikin vaikkapa öljyväreillä tai vesiväreillä maalaamiseen. Niillä voi maalata oikeastaan mille tahansa pohjalle, esimerkiksi kankaalle, pahville tai paperille, kunhan pohja vain on puhdas ja rasvaton.

Akryylimaalauksessa tarvittavat välineet

Harrastuksen aloittamiseen ei tarvitse suurta määrää välineitä – pelkät värit ja siveltimet sekä tietysti jonkinlainen maalauspohja riittävät. Ohentamiseen riittää aivan tavallisen vesi, eli mitään erillisiä ohenteita ei tarvita. Maalattavan pinnan pohjustaminen ei myöskään ole välttämätöntä, joskin kangaspohja saattaa olla liian löysä maalattavaksi sellaisenaan. Usein myynnissä olevat kangaspohjat ovat kuitenkin jo valmiiksi pohjustettuja. Lisäksi voit toki hankkia värien sekoittamista varten asianmukaisen paletin, mutta alkuun värien sekoittaminen onnistuu myös aivan loistavasti vaikkapa jonkinlaisessa muovirasiassa tai pahvin päällä. Akryylimaalauksen aloittaminen ei siis vaadi todellakaan kovin suuria investointeja heti alkuun.

Aloitteleva akryylimaalari pääsee alkuun jo parilla kympillä. Esimerkiksi moni askartelutarvikeliike tai sekalaista kodin tavaraa myyvä kauppa myy akryylivärejä, siveltimiä ja maalauspohjia hyvin edullisesti. Tietenkään nämä eivät ole laadukkaimmasta päästä, ja esimerkiksi halvoista siveltimistä saattavat karvat irtoilla helposti. Jos toiveena on kuitenkin vain päästä kokeilemaan akryylimaalausta, halvatkin välineet ovat alkuun aivan riittävät.

Jos akryylimaalauksesta kuitenkin innostuu, jossain vaiheessa alkaa luultavasti kaivata hieman laadukkaampia välineitä. Parhaimman valikoiman laadukkaita maalaustarvikkeita löytää alaan erikoistuneista taidetarvikeliikkeistä. Harrastuksen edetessä saattaa myös tulla tarpeelliseksi ostaa muun muassa pohjustusaine, maalausteline ja ehkä laajempi valikoima värejä ja siveltimiä. Tarvikkeisiin voi saada halutessaan uppoamaan jopa satojakin euroja. Jos sinulla ei ole tarpeeksi rahaa säästössä, käytä Samblan palvelua harrastuksesi rahoittamiseksi.

Kannattaa muistaa, että akryylivärejä voimakkaasti ohentaessa värikalvossa alkaa ilmetä sen kestävyyttä heikentävää sideainepulaa. Tämän vuoksi kannattaakin lisätä akryyliväreihin akryylimedumia, mikäli tarkoituksena on maalata voimakkaasti ohennetuilla väreillä.

Akryyliväreillä maalattaessa on muistettava myös se, että kuivuessaan väri muuttuu läpikuultavammaksi, kuin miltä se näytti märkänä. Tämä johtuu siitä, että märkänä akryyleissä käytetty sideaine on väriltään maitomaista. Kuivuessaan tämä aine kuitenkin muuttuu kirkkaaksi. Laadukkaissa akryyliväreissä värimuutos on monesti huomattavasti pienempää kuin kaikista edullisimmissa väreissä.