Onko kotonasi tunnearvoa sisältäviä tai arvokkaita maalauksia? Haluat varmasti pitää huolen siitä, että ne säilyvät kunnossa. Tässä artikkelissa kerromme parhaat vinkit maalausten säilyttämiseen.

Pöly ja lika himmentävät maalauksen pintaa ja luovat kasvualustan homeitiöille. Siksi maalaukset olisi hyvä puhdistaa aika ajoin. Älä kuitenkaan pyyhi maalausta tai yritä puhdistaa sitä tee se itse –ajatuksella.

Puhdistaminen ja korjaaminen

Tai älä ainakaan yritä pyyhkiä maalausta millään kostealla, sillä se on resepti katastrofiin. Jos sinulla on kova hinku puhdistaa maalauksesi itse, voit yrittää pyyhkiä sitä kevyesti pölyhuiskalla edestä ja takaa. Parasta olisi kuitenkin vielä maalaus esimerkiksi taulu- tai kehystysliikkeeseen puhdistettavaksi, mikäli likaa on kertynyt paljon.

Huonekaluissa asuvat tuholaiset ovat myös vaaraksi maalauksille. Tarkasta ne tuholaisten varalta säännöllisesti. Jos tuholaisvaurioita löytyy, pakkaa maalaus muovikääreeseen ja vie se ammattilaisen korjattavaksi. Myös kaikki muut korjaukset on hyvä antaa asiantuntijan tehtäväksi. Omat korjauskokeilut voivat tulla lopulta kalliiksi. Maalauksen maalipinta voi myös vahingossa vahingoittua peruuttamattomalla tavalla.

Seinälle ripustaminen

Maalauksen takana tulisi olla rautalanka. Jos se ripustetaan lankanarulla, riskinä on narun haurastuminen vuosien kuluessa. Ja kun naru haurastuu tarpeeksi, se katkeaa ja maalaus tippuu seinältä ja saattaa hajota pirstaleiksi. On myös suositeltavaa tarkistaa, että maalaus on tukevasti kiinni kehyksessä. Asiantuntija voi auttaa tässäkin asiassa.

Maalauksen sijoituspaikka

Ihanteellista maalaukselle olisi tasaiset olosuhteet vuoden ympäri. Vältä paikkoja, joissa se altistuu uv-säteilylle tai kosteusvaihtelulle. Liika valo voi vaalentaa tai tummentaa värejä radikaalistikin ja vahingot saattavat olla peruuttamattomia.

Liian kuuma tai vaihtuva lämpötila ja liika ilmankosteus johtaa kehysten lämpölaajenemiseen ja turpoamiseen, joka voi hajottaa maalauksen maali- tai lakkapinnan. Ilmankosteus voi myös pakkautua kehyksiin sekä kankaaseen ja näin maalaus on suuressa vaarassa homehtua. Muita paikkoja, joista maalaus olisi pidettävä kaukana ovat ilmastointikanavat, lämpöpatterit, uuni, takka, liesi, kynttilät, lämpöä/kosteutta tuottavat kodinkoneet kuten leivänpaahdin, veden- ja kahvinkeitin jne.

Lämpötila ja ilmankosteus

Ihanteellinen maalausten säilytystila on siis tasaisesti lämmitetty, kuiva huone, johon aurinko ei porota suoraan. Lämpötilan tulisi olla talviaikaan 18-21 celciusastetta, kesällä saa olla parisen astetta lämpimämpää. Ilmankosteuden tulisi pysytellä 40 % – 55 % välimaastossa.

Maalausten oikeaoppinen säilytys edellyttää näin ollen kodiltasi tasaisia lämmitysolosuhteita. Ne sinulle tarjoaa sähköfirma nimeltä GNP Energy – pieni sähköfirma, joka haastaa alan suuryritykset. Yritys on avannut Suomen toimintansa vuonna 2010 Vantaalla. Kannattaa pitää tämä yritys mielessä ja tutkia heidän tarjontaansa. Kyseessä on eettinen ja edullinen sähköyritys, joka auttaa sinua pienentämään lämmityskauden sähkölaskuasi.

Kuljetus

Huolehdi myös maalausten suojaamisesta kuljetuksen aikana, sillä vaurioita tulee helposti maalauksia siirtäessä. Maalaukset kannattaa kääriä kuitukankaaseen tai silkkipaperiin ja sen päälle on hyvä laittaa vielä kuplamuovia. Älä pinoa maalauksia päällekkäin vaan tue ne pystyyn ja laita kuvapuolet toisiaan vasten.

Dokumentointi ja vakuuttaminen

Maalaukset on hyvä dokumentoida valokuvaamalla ne ja tekemällä muistiinpanoja. Ota kuvia maalaustesi molemmilta puolilta. Tee myös muistiinpanoja maalauksista ja kirjoita ylös ainakin maalausten tuntomerkit, tekijä ja vuosiluku.  Näin olet paremmassa asemassa, jos maalaus varastetaan tai sattuu jokin vahinko. Kannattaa myös vakuuttaa arvotaulut – ole yhteydessä vakuutusyhtiöösi tai tutki, mitä vahinkoja jo voimassa oleva vakuutuksesi kattaa. Muista lukea myös pieni präntti.

Ja muista taata maalauksillesi niiden vaatimat lämmitysolosuhteet. Netistä voit katsoa lisää GNP Energystä YouTubessa, ja sähkösopimuksen vaihtaminenhan on nykyään helppoa, jos siihen päädyt.