Espanjalainen Salvador Dali tunnetaan kenties parhaiten eriskummallisen surrealistisesta tyylistään, mutta samaan aikaan hän oli myös äärimmäisen lahjakas klassinen maalari ja piirtäjä. Jo opiskeluaikoinaan Madridissa Dali viehättyi monesta eri taidetyylistä aina klassisesta avant-gardeen ja tämä näkyi hänen monenkirjavissa töissään, joissa yhdistyivät klassinen ja moderni tyyli. Yksi taiteilijan upeimmista teoksista on vuonna 1926 maalattu Leipäkori, joka edustaa tätä valloittavaa sekoitusta ollen häkellyttävän realistinen.

Dalille tuli varsin varhaisessa vaiheessa selväksi se, että hän halusi mullistaa oman aikansa taidemaailman. Vaikka Dalin taideteokset ovat aina olleet suosittuja riippumatta siitä, edustivatko ne futurismia, impressionismia, kubismia tai neokubismia, ei niistä mikään nostanut häntä taidemaailmassa esille mitenkään erityisellä tavalla. Dali onnistui lyömään itsensä todella läpi vasta surrealismin myötä. Surrealistiset taideteokset antoivat Dalin taideuralle kunnolla potkua, sillä niistä välittyi aivan eri tavalla hänen taiteellinen lahjakkuutensa ja mielikuvituksellisuutensa. Dalin surrealistisille taideteoksille ominaista oli salaperäisen varjoisen ja yhtäaikaa myös auringon valaiseman unimaailman kuvaaminen. Dalin maalauksissa esiintyy usein arjesta tuttuja esineitä, jotka on vääristetty äärimmäisyyksiin. Maalauksissa nähdään esimerkiksi muurahaisia ja sulavia kelloja, jotka Dali on asettanut epätavalliseen ympäristöön tai maalannut erikoisella tavalla.

Surrealismi antoi taiteilijalle tilaisuuden ilmaista hänen eroottisia unelmiaan ja samalla myös muuttaa koko maailman käsitystä siitä, millaista taide voi olla. Salvador Dalin tyyliä pidetään usein viime vuosisadan tunnistettavimpina, kuuluisimpana ja mielikuvituksellisimpana, sillä koskaan aiemmin kukaan ei ollut luonut vastaavanlaista taidetta. Dalin taideteoksissa näkyvimpiä teemoja olivat hänen lapsuudesta peräisin olevat seksuaaliset haaveet sekä perehtyminen ihmisen alitajuiseen mieleen. Ajan pysyvyys, Suuri Masturboija ja Port Liigatin Madonna ovat muutamia esimerkkejä niistä taideteoksista, jotka edustavat Dalin taiteen tyypillisimpiä aiheita.

Dalin taiteessa käytettävässä symboliikassa vilahtelee usein seksuaalisesti merkittäviä vivahteita, mutta myös syviä elämää pohdiskelevia puolia. Esimerkiksi sarvikuonon sarvet viittaavat siveyteen ja Neitsyt Mariaan, munat puhtauteen ja täydellisyyteen sekä jälleensyntymiseen. Leipä esiintyy Dalin teoksissa usein fallosmaisen ylväänä kun taas muurahaiset edustavat mätänemistä, hajoamista ja elämän väliaikaisuutta. Sulavat taskukellot symboloivat ajan soljumista ja suhteellisuutta. Toki myös Dalin vaimo Gala toi omalta osaltaan inspiraatiota Dalin taiteeseen ja osittain vaimonsa ansiosta taiteilija saikin purettua monia mieltään painavia asioita.

Dali itse kuvaili usein teoksiaan “käsinmaalatuiksi unikuviksi”. Taiteilijan maalauksissa toistuva merenrantamaisema kallioineen on tyypillinen hänen kotiseudulleen Espanjan Kataloniassa. Vaikka Dali ei itse ole sitä myöntänyt, on esimerkiksi Ajan pysyvyys -maalauksessa esiintyvä epämuodostunut nenästä ja pitkien silmäripsien kehystämästä silmästä muodostuva hahmo usein tulkittu hänen omaksi muotokuvakseen. Jokaisella on oma käsityksensä Dalin taiteesta, ja siksi se onkin saanut osakseen valtavasti erilaisia tulkintoja.