Taidegalleria ja taidemuseo ovat molemmat todella mahtavia paikkoja silloin kun mieli tekee päästä ihailemaan taidetta ja saamaan uusia elämyksiä. Taidemuseoilla ja -gallerioilla on tiettyjä yhtäläisyyksiä, joista näkyvin lienee se, että taideteokset esitetään yleensä kummassakin varsin yksinkertaisessa tilassa, jossa on runsaasti tilaa ja mahdollisimman vähän ylimääräistä häiriötä. Usein taideteoksen olemassaoloa saatetaan korostaa esimerkiksi kohdevalaistuksella. Tällainen ympäristö on paras mahdollinen silloin kun haluaa taidegalleriassa tai -museossa vierailevan ihmisen saavan mahdollisimman paljon irti taideteoksesta.

Vaikka taidegalleria ja taidemuseo sinänsä muistuttavat toisiaan suuresti, on niissä kuitenkin muutamia todella merkittäviä eroja, joiden ansiosta ne ovat kaksi täysin erilaista paikkaa. Seuraavaksi perehdytään siihen, mistä kummassakin itse asiassa on kyse.

Mistä taidemuseossa on kyse?

Taidemuseot ovat useimmiten paikkoja, joista löytyy pysyviä näyttelyitä sekä joskus myös vaihtuvia näyttelyitä. Taidemuseoon kuuluu olennaisena osana yleensä pääsymaksu lukuun ottamatta satunnaisia ilmaisen sisäänpääsyn päiviä. Kaikki taidemuseot eivät sitä kuitenkaan peri, vaan esimerkiksi Lontoossa monet merkittävätkin taidemuseot ovat maksuttomia kävijöilleen. Taidemuseossa ei myöskään ole tapana myydä taidetta ainakaan tavallisesti.

Taidemuseolla on yleensä jokin tavoite, joka on selkeästi esitetty jossain muodossa. Museon tarkoituksena ei tavallisesti ole kerätä voittoja, vaikka se voikin olla niin julkinen kuin yksityinenkin. Taidemuseon perimmäinen ajatus on tuoda taidetta esille kaikkien nautittavaksi. Taidemuseota johtaa yleensä museonkohtaja sekä joukko kuraattoreita, taiteen ammattilaisia sekä huoltajia ja vartijoita.

Entä taidegalleria, mistä siinä on kyse?

Taidegalleria toimii täysin eri toimintaperiaateella, sillä se on yleensä kuin pieni yritys, joka myy esittämiään taideteoksia yleisölle. Taidegallerian tehtävänä on edistää siellä esitettävien teosten takana olevien taiteilijoiden tunnettuvuutta ja uraa yleensäkin.

Taidegallerian myynnistä kerättävät voitot käytetään kattamaan yrityksen pyörittämiseen menevät rahat ja usein taiteilija jää lopulta voitolle. Taidegalleriasta saattaa löytyä useammankin eri taiteilijan taideteoksia, joista yleensä löytyy joku yhdistävä tekijä kuten vaikkapa taiteen tyyli tai teema. Jotkut taidegalleriat saattavat erikoistua vaikkapa moderniin taiteeseen, kun taas joistain gallerioista saattaa löytyä vain esimerkiksi ihmisten muotokuvia tai luontoaiheisia teoksia.