Museo itsessään on usein taideteos

Mielikuvat pölyisistä, menneisyyteen jämähtäneistä museoista ovat armotta vanhentuneita. Museot ovat nykypäivänä interaktiivisia, monenlaiseen toimintaan taipuvia tiloja, joissa viihtyvät kaiken ikäiset ihmiset. Suomalainen museotarjonta on huippuluokkaa: tarjolla on pieniä, nuorten taiteilijoiden töitä esitteleviä gallerioita, toiminnallisia luonnontiedekeskuksia ja maailman ykköstaiteilijoiden tuotantoa laajasti esitteleviä museoita. Galleriakierros Helsingissä voi siis sisältää monenlaisia taide-elämyksiä. Pienet galleria ovat myös erittäin edullinen tapa nauttia kulttuurista: suurin osa niistä ei nimittäin edes peri pääsymaksuja. Suuret museot ovat taas mukana Museokortti-palvelussa. Museokortin vuosimaksulla pääsee vierailemaan yli 250 museossa ympäri maan. Tällainen kortti maksaa itsensä nopeasti takaisin, sillä muutaman kympin hinta on käytännössä muutaman museovisiitin pääsylippujen hinta. Suomalaiset ovat ahkeria museovierailijoita, sillä vuonna 2016 tilastoitiin yli 6,6 miljoonaa visiittiä Suomen museoihin. Kyseessä on kaikkien aikojen ennätys, ja kasvua edellisvuoteen oli yli miljoona käyntiä. Museokortti yksinään ei selitä museoiden suosion voimakasta kasvua. Syynä yleisöryntäykselle ovat myös erilaiset kiinnostavat ja puhuttelevat konseptit, merkittävien taiteilijoiden juhlavuodet ja museoiden valmistuneet kunnostustyöt, joita ihmiset tulevat mielellään ihailemaan.

Miljoonia vierailuita museoihin

Suomalaisilla on muutama suosikkimuseo, jotka vetävät valtavia kävijämääriä. Kansallismuseon lisäksi Helsingissä suosituimpia museoita lienevät nykytaiteenmuseo Kiasma Mannerheimintien varrella, Helsingin taidemuseo (HAM), Helsingin kaupunginmuseo kohteet ja Taidehalli. Erilaiset alat ovat myös saaneet omat museonsa. Mm. arkkitehtuuri, sotavoimat, valokuvaus ja raitiovaunut ovat edustettuina omissa museoissaan. Kesäaikaan on hyvä muistaa ulkoilmamuseot, joissa pääsee tutustumaan sekä luontoon, kasvillisuuteen kuin historiaankin. Keskustassa palvelee Ateneum, jonka vetonauloja ovat viime vuosina olleet mm. Tove Janssonin elämä ja Touko Laaksosen Tom of Finland -aiheiset työt. näyttelyt Ateneumissa kannattaa ehdottomasti siis pitää mielessä, sillä niissä yhdistyvät usein sukupolvirajat ylittävät aiheet. Yhteensä pelkästään Helsingissä on yli 80 museota, joten jokaiselle löytyy varmasti oma suosikki. Ei sovi unohtaa myöskään muita pääkaupunkiseudun museoita. Espoon modernin taiteen museo EMMA on toiminut jo reilun vuosikymmenen. Vantaan Tikkurilassa sijaitseva tiedekeskus Heureka on varsinkin kouluikäisten suosikki ja erittäin suosittu luokkaretkikohde. Oivaltamisen iloa riittää kyllä varmasti hieman vanhemmillekin tieteilijöille, sillä vuosittain vaihtuvan päänäyttelyn lisäksi tiedekeskuksessa voi kokeilla monenlaisia asioita itse, seurata rottien jalkapallo-otteluita, kuunnella erilaisia luentoja ja vierailla planetaariossa. Ei ihme, että Heureka vetää lähes 300 000 kävijää vuosittain!

Sopiva annos kulttuuria kerralla

Galleriakierros on mitä parhain tapa viettää esimerkiksi leppoisaa sunnuntaipäivää. Kierrokselle ei kannata ahnehtia liian montaa kohdetta kerrallaan, sillä taideähky ei ole kierroksen tavoite. Kohteiden välillä voi poiketa kahville keskustelemaan teosten herättämistä ajatuksista ja suunnitella seuraava kohdetta. On hyvä muistaa, että maanantaisin monet museot ovat kiinni, joten kulttuurikierrokset kannattaa järjestää jonakin muuta viikonpäivänä. Pienet galleriat sijaitsevat joskus hieman hankalasti löydettävissä paikoissa, joten on hyvä tarkistaa tarkka osoite ja saapumisohjeet verkosta ennen vierailua. Ehkäpä sisäänkäynti on porttikongin takana, tai koko galleria on sijoitettu ravintolaan? Museovierailut sisältävät usein reippaasti kävelemistä, joten esimerkiksi jalalle hyvät Adidas kengät ovat paikallaan. Pienet galleriat ovat armollisemmat jaloille, sillä vaikuttava taide-elämys on pakattu silloin sopivan napakkaan pakettiin. Gallerioita ehtii kiertämään päivän aikana useita. Vierailut suurissa kohteissa, kuten Heurekassa tai Ateneumissa, vaativat usein monta tuntia, jotta ne ehtii koluta kunnolla. Mikäli Helsinkiin lähtee vierailulle kauempaa, kannatta tutustua museoiden ja gallerioiden verkkosivuihin etukäteen, jotta tietää mitä odottaa esimerkiksi aukioloaikojen, näyttelyiden aiheiden ja oheispalveluiden suhteen.