Jo Elias Lönnrotin kokoama suomalaisten kansalliseepos Kalevala vanhoine lauluineen, runoineen ja tarinoineen kertoo jotain suomalaisten kulttuuriperinnöstä ja taiteen valtavasta merkityksestä kansalle. Kansallistunne on sykkinyt voimakkaana kaikissa taiteenlajeissa kehittäen niitä valtavasti. Suomalainen kirjallisuus ja musiikki, teatteri ja ooppera sekä taide ja arkkitehtuuri heijastavat kaikki suomalaisille tärkeitä asioita. Taide elää voimakkaana tänäkin päivänä, ja Suomessa järjestetäänkin monenlaisia eri taiteenlajeihin liittyviä tapahtumia Kaustisista Sodankylään ja Helsingistä Joensuuhun.

Suomalainen taide ja arkkitehtuuri

Aina Gallen-Kallelasta ja hänen Kalevalan inspiroimista taideteoksista alkaen on vuosikymmenestä toiseen esille noussut suuri joukko lahjakkaita suomalaisia taiteilijoita ja kuvanveistäjiä. Albert Edelfelt, Helen Schjerfbeck, Hugo Simberg ja monet muut omat omalta osaltaan nostaneet suomalaisen taiteen arvoon arvaamattomaan.

Nykyaikaista suomalaista arkkitehtuuria pidetään yhtenä maailman mielikuvituksellisimmista ja kiehtovimmista ja monet suomalaiset arkkitehdit tunnetaankin maailmalla erittäin hyvin. Arkkitehtuurin kehitys on tiukasti linkittäytynyt kansalliseen liikkeeseen ja senaikaisia uraauurtavia nimiä arkkitehtuurissa olivat esimerkiksi Helsingin rautatieasemankin suunnitellut Eliel Saarinen sekä eri puolilla Suomea ja maailmaa vaikuttanut Alvar Aalto.

Suomalainen kirjallisuus

Suomalaisessa tarinankerronnassa ja kirjallisuudessa eeppinen proosa on ollut todella tärkeässä osassa aina kansallisromantiikan noustua. Kuka tahansa suomalainen osaa nimetä Aleksis Kiven kirjoittaman teoksen Seitsemän veljestä, jota pidetään ensimmäisenä koskaan suomen kielellä kirjoitettuna romaanina. Varhaisempiin kirjallisuustaiteen lahjakkuuksiin lukeutuu tietenkin Nobelin kirjallisuuspalkinnonkin saanut Frans Eemil Sillanpää, mutta etenkin sodan jälkeen kirjoitettiin useita mahtavia teoksia, jotka ovat jääneet suosioon. Näistä tunnetuimpia lienevät Täällä Pohjantähden alla -kirjasarja, Tuntematon sotilas sekä Sinuhe Egyptiläinen. Nykyisistä kirjailijoista suurinta suosiota nauttivat muun muassa Rosa Liksomin, Sofi Oksasen, Leena Lehtolaisen, Kari Hotakaisen, Reijo Mäen ja Johanna Sinisalon kaltaiset kirjailijat.

Suomalainen musiikki, teatteri ja ooppera

Suomessa tuotetaan lukemattomia teatterinäytöksiä joka vuosi. Maassamme toimii kymmeniä teatteriryhmiä, joissa työskentelee satoja ammattitaitoisia näyttelijöitä ja ohjaajia. Myös harrastelijateatteri elää ja voi hyvin monessa suomalaisessa kunnassa. Suomen tärkeimpänä teatterina pidetään Suomen Kansallisteatteria, joka on ollut toiminnassa jo yli 100 vuoden ajan. Myös Pyynikin ulkoilmateatteri on yksi perinteinen teatteri, josta jokainen suomalainen on todennäköisesti kuullut. Suomen valtio tukee suomalaista taidetta ja sen vuoksi myös teatterit saavat valtiolta hieman avustusta toimintaansa.

Ooppera on myös tärkeä taidemuoto suomalaisille. Joka kesä järjestettävät Savonlinnan Oopperajuhlat vetävät valtavasti väkeä kaupunkiin, mikä kertoo tämän taiteenlajin suosiosta. Maamme oopperan keskus on kuitenkin Suomen Kansallisooppera, joka sijaitsee Helsingissä paraatipaikalla.

Musiikki yleisesti on ehdottomasti yksi tärkeimmistä taidemuodoista Suomessa. 1900-luvun alkupuolella vaikuttanut Jean Sibelius on noussut maamme tunnetuimmaksi klassisen musiikin säveltäjäksi ja hänen teoksiaan soitetaankin nykyään laajalti eri puolilla maailmaa konserttisaleissa. Muita tunnettuja suomalaisia säveltäjiä ovat esimerkiksi Einojuhani Rautavaaran, Erkki Melartinin, Aulis Sallisen ja Magnus Lindbergin kaltaiset lahjakkuudet. Suomesta on ponnahtanut kuuluisuuteen myös lukuisia kapellimestareita, joista nimekkäimpiä ovat Osmo Vänskä, Jukka-Pekka Saraste sekä Esa-Pekka Salonen.

Mikäli musiikki kiinnostaa todenteolla, tarjoaa Helsingissä toimiva Sibeliusakatemia siihen erinomaiset puitteet opiskeluun. Löytyypä Helsingistä myös Filharmoninen orkesteri sekä Suomalainen radiosinfoniaorkesteri, jotka ovat niin ikään maineikkaita musiikkikokoonpanoja. Erilaisia musiikkifestivaaleja järjestetään laajalti eri puolilla maata paitsi klassisen musiikin saralla, myös monenlaisissa muissa genreissä. Suomalainen raskas musiikki ja etenkin hevi ovat maailmallakin asioita, joista maamme tunnetaan.